Dalmatiner

Dalmatiner

 

 

Vår första hund som vi skaffade 1985 var en dalmatinertik, Cindy. Med henne blev jag intresserad av både hundträning och att ställa ut. Cindy levde bara i 4 år men efter henne har vi haft fler dalmatiner.

 

 

Dalmatiner är speciella hundar både till utseende och sätt. En glad sportig familjehund. Generellt är dalmatiner trevliga och hälsar glatt på främmande, men det är ändå den egna familj en som gäller. En dalmatiner är inte en allemanshund; de är stora livliga hundar som säkert kan bli oerhört jobbiga om de inte får motion/aktivitet och lämnas ensamma för mycket. Även om de inte alls kräver så mycket som en brukshund, men en  långpromenad och rastningar därtill samt lite mental aktivering som lydnad, trick eller nosarbeten ska man räkna med som minimum. Och att hunden får vara med i familjelivet.

 

Ju mer hunden får vara med desto bättre trivs den. Jag har med mina så mycket som möjligt, ut på restauranger, fik, på semester etc och även såpass spralliga hundar som dalmatiner lär sig snabbt att uppföra sig väl och sitta fint under bordet om de får chansen.

Mina hundar lever och bor därför i huset med mig jag har inga särskilda hundbyggnader eller -rum.

 

De är obotliga mattjuvar och det kan räknas som rastypiskt! Sedan hårar de fruktansvärt, har man svarta kläder är det ett elände. Till det positiva hör deras familjekänsla som gör att de inte är så benägna att dra iväg på egen hand i skogen (om de nu inte hittar något ätbart!), och deras förmåga att koppla av inne för att sedan ha 100 knyck ute. Och om man nu uppskattar det; de har lite egna idéer och kan vara envisa som synden. Som dalmatinerägare skadar det inte att ha lite humor!

 

Jag får ofta höra att dalmatiner måste man vara hård mot eller att dalmatiner behöver en tydlig ledare annars tar de över. Ledarskap är inte att vara hård mot hunden eller att träna några- i mitt tycke-helt meningslösa "dominans" ledarskapsövningar. Ledarskap växer fram genom att ta hand om och samarbeta med sin hund. Vara trygg och lugn och sysselsätta hunden, se till att den får det den behöver fysiskt och psykiskt.

 

Dalmatiner är ofta väldigt "kladdiga" hundar som gillar kroppskontakt och att ligga och trängas med en i soffan!

 

I dagsläget har jag två dalmatinertikar hemma mer om dem kan du läsa på deras egna sidor.

Delicate Designs Helga

Canifelis Gimme More

 

De dalmatiner jag har haft kan du läsa mer om här:

Änglahundar


Här kan du läsa lite mera om några av mina tankar kring att skaffa en dalmatiner och

om att träna för att tävla med dalmatiner.