Valpar

Valpar

Inga valpar planeras.


Men du är givetvis välkommen att höra av dig om du är intresserad av dalmatiner och har frågor om rasen.


 Är du intresserad av en valp från mig och kan ge den ett aktivt och socialt liv och låter hunden vara en älskad familjemedlem  precis som den är -så hör av dig. Väljer ni att tävla i något är det trevligt men absolut inte ett krav. Det är viktigt att ni verkligen har tänkt efter före hundköpet så att du/ni har tid med hunden. Överhuvudtaget får man vara beredd på att ägna några timmar varje dag av sin fritid på hunden för att den ska må bra. En understimulerad hund som lämnas ensam mycket kommer att ställa till med problem.

 

 

Valparna är vid leverans registrerade i SKK, vaccinerade, chipmärkta, avmaskade, veterinärbesiktade och dolda fel försäkrade. Jag är också medlem i svenska dalmatinersällskapet och utför de hälsoundersökningar som är rekommenderade av rasklubben på mina hundar.

Jag kommer givetvis att finnas till hand för er när ni vill och kommer att försöka hjälpa er efter bästa förmåga.

 

Detta är de förväntningar jag har på mina valpköpare:

 

  • Att valpen socialieras och att man så tidigt som möjligt går en valpkurs.Socialisering är att låta hunden visstas i olika miljöer, träffa andra (snälla) hundar, människor, gå på olika underlag som konstiga trappor e t c. Man kan säga att valpen bör ha en dags "äventyr" och två dagar vila. För mycket aktivitet med en valp kan göra att den blir stressad.
  • En valp ska aldrig fystränas eller konditionstränas hårt-men behöver få röra på sig, först när hunden är bortåt ett år kan man motionera den ordentligt.  T ex är skogspromenader bra för att låta en växande valp bygga upp kroppen. Men när hunden är vuxen är ett minimum att den får minst 1 timmes promenad eller annan aktivitet dagligen som lydnadsträning, konster, leta olika saker och andra nosarbeten. Även om man inte har tävlingsambitioner kan man gärna gå kurser med hunden i t ex lydnad, rallylydnad, spår, agility och olika aktiveringskurser. Ju mer du arbetar med din hund desto mer kontakt och lydnad får du även i vardagen!
  • Att så snart som möjligt träna valpen att vara ensam, komma på inkallning och annat som man vill att den ska kunna när den är vuxen. Ingen hund blir exemplarisk av sig själv man måste träna dem till det. Träningen bör vara belöningsbaserad d v s det ska innebära något positivt för valpen att lyda. Lek med leksaker, godis, applåder och glada tillrop! Och man får börja enkelt med små krav.
  • När hunden är över 12 månader är min förhoppning att den armbågs- och höftledsröntgas samt att man gör ett  BPH, Beteende och personlighetsbeskrivning hund. Det är jättekul och man får intressant information om den egna hunden och hur den reagerar i olika situationer. Att röntga lederna hjälper dig som ägare att veta om du kanske måste ta extra hänsyn till något när det gäller vilka aktiviteter ni vill göra med hunden.
  • Att den får leva med familjen och inte stängs ute jämt och ständigt. Lär hunden att uppföra sig ordentligt så att den kan vara med istället.
  • Att ni håller mig informerade om hur det går med hunden i stort och litet gärna hela livet!

 


 

Kontakt

Monica Engman

Epost

 

 

Hem: 0431-45 47 88

mobiltelefon 076-768 20 52.